Nyheter

May 18, 2024

Den missriktade jakten på immunitet: hälsorisker med att dricka rå mjölk bland fågelinfluensaproblem

Erik Johansson
WriterErik JohanssonWriter

I en överraskande händelseutveckling har en ökning av försäljningen av rå mjölk över hela USA väckt oro bland hälsoexperter. Denna trend, driven av den missriktade övertygelsen att konsumtion av obehandlad mjölk skulle kunna erbjuda immunitet mot fågelinfluensa, särskilt H5N1-subtypen, har föranlett en uppsjö av varningar från det medicinska samfundet. Ökningen av konsumtionen av obehandlad mjölk följer rapporter om fågelinfluensa som drabbar mjölkkor, vilket leder till en ökning med 21 % i försäljningen av obehandlad mjölk sedan slutet av mars, vilket framgår av marknadsundersökningsdata.

Den missriktade jakten på immunitet: hälsorisker med att dricka rå mjölk bland fågelinfluensaproblem
  • Nyckelalternativ: Att konsumera obehandlad mjölk i hopp om att få immunitet mot H5N1-fågelinfluensa är medicinskt ogrundat och innebär betydande hälsorisker.
  • Nyckelalternativ två: H5N1-viruset har rapporterats i olika däggdjur, vilket ger upphov till oro för eventuell överföring till människor, även om risken fortfarande är låg.
  • Tredje nyckeln: Hälsotjänstemän avråder starkt från konsumtion av obehandlad mjölk på grund av bristen på bevis om dess säkerhet beträffande H5N1 och de väldokumenterade riskerna med andra patogener.

Hälsoexperter slår larm och betonar farorna som är förknippade med denna praxis. "Att medvetet konsumera rå mjölk i hopp om att bli immun mot fågelinfluensa är att spela rysk roulette med din hälsa", säger Dr. Terry Lehenbauer, forskare vid Western Institute for Food Safety and Security vid University of California, Davis. Denna känsla upprepas av det bredare medicinska samfundet, som betonar bristen på vetenskapliga bevis som stöder alla fördelar med att konsumera rå mjölk för att förhindra H5N1-infektion.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) och US Food and Drug Administration (FDA) har länge varnat för konsumtion av obehandlad mjölk på grund av dess samband med många patogener, inklusive Salmonella och Listeria monocytogenes. Mellan 1998 och 2018 kopplades obehandlad mjölk till 202 utbrott, vilket resulterade i över 2 600 sjukdomar och mer än 200 sjukhusinläggningar i USA. Trots dessa varningar avfärdar förespråkare för obehandlad mjölk, såsom det Kalifornien-baserade Raw Milk Institute, hälsoråden. experter som "rädsla"

Det aktuella fågelinfluensautbrottet, som har infekterat minst 46 mjölkbesättningar i nio delstater, har inte lett till några bekräftade fall av H5N1-överföring genom opastöriserad mjölk. FDA upprätthåller dock en hållning mot konsumtion av rå mjölk, med hänvisning till bristen på tillräckliga bevis för att fastställa dess säkerhet angående H5N1. Det primära problemet är fortfarande potentialen för viruset att mutera och få förmågan att spridas lättare bland människor, särskilt med tanke på den höga dödligheten i samband med H5N1-infektioner globalt.

När situationen utvecklas uppmanar hälsotjänstemän allmänheten att följa etablerade säkerhetsriktlinjer och välja pastöriserade mejeriprodukter. Strävan efter naturlig immunitet bör inte ske på bekostnad av ens hälsa, särskilt när det involverar oprövade och potentiellt skadliga metoder som att konsumera obehandlad mjölk. Tonvikten ligger fortfarande på att förlita sig på vetenskapliga bevis och medicinsk expertis för att navigera de utmaningar som framväxande hälsohot utgör.

Den här artikeln tjänar som en påminnelse om vikten av kritiskt tänkande och att följa medicinska råd inför hälsokriser. Utan rapporterade fall av H5N1-överföring från människa till människa, bör fokus ligga på förebyggande åtgärder som är förankrade i vetenskap och folkhälsorekommendationer.

(Rapporterades först av: hälsoexperter, datum: den senaste ökningen av försäljningen av råmjölk)

About the author
Erik Johansson
Erik Johansson
About

Erik Johansson, en dynamisk duo av svensk kulturell rikedom och en djup kärlek till spel, står som en stadig fyr inom området för lokaliserat casinoinnehåll. Han ser till att varje spel klingar med den autentiska svenska andan.

Send email
More posts by Erik Johansson
undefined is not available in your country. Please try:
The Ultimate Power Up Roulette Review: Funktioner, spel och dom
2024-06-04

The Ultimate Power Up Roulette Review: Funktioner, spel och dom

Nyheter